Anbefalinger baseret på kultur og traditioner

Den følgende tekst er et uddrag fra kapitel 8 i bogen “Jeg kan godt selv – en introduktion til baby-led weaning”:

Det kommer sikkert som en overraskelse, men mange af de anbefalinger Sundhedsstyrelsen giver om overgangskost er ikke baseret på evidens. Når du vælger, at I skal benytte BLW-metoden, er det en vigtig information.
Mange af Sundhedsstyrelsens officielle anbefalinger er baseret på tradition, kultur og selvfølgelig mange års erfaring om børns trivsel.
I Danmark anbefaler man stadig en overgangskost, hvor forældrene starter med skemad, som så gradvis bliver grovere og grovere. Det hænger givetvis sammen med, at langt de fleste forældre (70 procent i Danmark) stadig begynder at introducere mad, når barnet er mellem fire og seks måneder, og at rådene derfor stadig er meget baseret på en tidlig opstart. Helt anderledes ser det ud i England, hvor de anbefaler, at du giver barnet fingermad og mulighed for selv at spise, når han er seks måneder.

I de engelske anbefalinger, bliver det pointeret, at det er en betydelig del af børns motoriske udvikling, at de får lov til at øve sig på at tygge fra begyndelsen. De engelske retningslinjer lægger også vægt på, at barnet skal have lov til at røre og udforske maden og får lov til selv at spise, når han viser interesse for det.
Det bliver især tydeligt, at mange officielle anbefalinger er baseret mere på kultur og tradition end forskningsresultater, når man ser på, hvor meget anbefalingerne om overgangskosten varierer i forskellige lande: I Canada er kød anbefalet som god begyndermad, hvor vi i Skandinavien stadig anbefaler hovedsageligt grød, frugt- eller grøntsagsmos. De amerikanske mødre kan begynde at give deres børn andet end mælk, når barnet har fordoblet sin fødselsvægt. Og når barnet så er blevet seks måneder, må de give frugtjuice. Danske børn må ikke få juice i hele det første leveår.
Og sådan er der små forskelle overalt.

Sundhedsstyrelsen i Danmark anbefaler fuldamning til seks måneder, og at mad ikke introduceres før fire måneder. De fleste andre europæiske lande følger WHO’s anbefalinger om fuldamning til seks måneder og nævner ikke længere fire måneder, for at budskabet ikke bliver tvetydigt. Sundhedsstyrelsens rationale er, at børn er forskellige, og nogle børn har brug for, eller er klar til at spise tidligere. Derudover viser studier, at der generelt ikke er den store risiko ved at introducere mad efter fire måneder i vores del af verden, fordi vi har god fødevaresikkerhed og hygiejne. Dog er der gode grunde til at vente, til barnet er cirka 6 måneder, og det er først deromkring, at din søn vil være i stand til at spise selv.

Nogle af de officielle anbefalinger er faktisk direkte modstridende, landene imellem; den danske sundhedsstyrelse skriver i publikationen Mad til spædbørn og småbørn, at det er tid til at begynde at give skemad, når: ”Barnet virker mere sultent og begynder fx at vågne mere om natten”.
Den engelske sundhedsstyrelse påpeger, at dette er en myte, og at opvågninger ikke har noget at gøre med, om barnet er klar til at spise og har behov for mere mad. De anbefaler, at børn begynder at spise, når de kan sidde op og selv holde deres hoved og kan koordinere, så de kan samle maden op og putte den i munden selv, og når de kan synke mad.
Babyer, der ikke er klar, vil skubbe mad ud af munden igen, så de får mere mad i ansigtet end i maven.
Disse anbefalinger tager udgangspunkt i barnets udvikling og følger de selv samme principper som BLW. De er imidlertid langt fra Sundhedsstyrelsens anbefalinger her i Danmark. Her bliver mad stadig hovedsagligt set som noget, forældre skal styre, hvor barnet har en meget passiv rolle i de første par måneder.
Hvis du føler dig usikker, kan det være en hjælp at huske på, at det at give skemad ikke er en anbefaling, der er bakket op af et eneste videnskabeligt studie, og at du dermed ikke går  imod evidensbaserede anbefalinger, men snarere anbefalinger baseret på kultur og tradition.
Som forældre er vores børns trivsel helt central, og vi vil gerne være sikre på, at de får alle de nødvendige næringsstoffer, som er så vigtige for optimal sundhed og udvikling. Der er forskning, der viser, at børn skal begynde at have næringsstoffer ud over det, der er i mælken fra omkring seks måneder.
Men WHO anbefaler, at fast føde bliver introduceret i forholdsvis små mænger mellem seks og otte måneder.

Det der er vigtigt, når du praktiserer BLW, er, at din søn viser interesse for mad, og at du ser, at han løbende udvikler sin evne til at spise og synke mere og mere fast føde. Derimod skal du ikke forvente, at han spiser lige så meget fast føde som børn, der får mos og grød, for det gør BLW-børn ikke de første par måneder.

Den første mad
Du må ikke give hende gluten for tidligt og heller ikke for sent. Du skal huske jerndråber, passe på med ymer, spinat og rødbeder, og mosen skal have den helt rigtige sammensætning af klumpet og flydende.
Når du læser Sundhedsstyrelsens anbefalinger for introduktion af mad til babyer, er der rigtig mange regler og ting, du skal passe på, og det kan det være lidt svært at finde ud af, hvad de egentlig mener. Skal barnet have mad, når han er fire måneder? Fem måneder? Eller seks måneder?
Alt det slipper du for, hvis du vælger at gå BLW-vejen. Her er der mange bekymringer omkring barnets mave, og hvad han kan tåle, du ikke skal tænke over; simpelthen fordi du venter,
til han er cirka seks måneder, og hans mave er mere klar til rigtig mad. Men også fordi du stadig ammer/giver flaske og ikke presser mad i store mængder i ham.

Dette afsnit følges af et afsnit der gennemgår anbefalinger baseret på forskningsresultater.

Køb bogen her.

Share

En tanke om "Anbefalinger baseret på kultur og traditioner"

  1. Pernille

    Tak! for at have skrevet en BLW bog på dansk, der også beskriver danske forhold!

    Jeg køber godt nok først når den næste er ude af maven, men det har godt nok manglet.

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *