Endnu et studie: Lad trygt barnet spise selv

Helt ny forskning understreger, at der ikke er større kvælningsrisiko forbundet med at lade børn spise selv. Bekymringer om såkaldt fejlsynkning har ellers været et af de største argumenter imod baby-led weaning

Det er nu igen blevet undersøgt, om der er en større kvælningsrisiko forbundet med at praktisere BLW end ved at made sit barn.
I et britisk studie, der blev offentliggjort for nyligt, har 1151 mødre med børn mellem fire måneder og et år deltaget. Mødrene praktiserede enten BLW, gav traditionel skemad eller kombinerede de to metoder. I gennemsnit havde 13 procent oplevet mindst én kvælningsepisode med deres barn, men der var ingen forskel mellem de forskellige grupper. Der var altså hverken højere eller lavere andel af kvælningsepisoder for de børn, der spiste selv.

Børn der bliver madet kløjs oftere i maden
Det nye britiske forskningsstudie fandt dog en sammenhæng mellem de forskellige tilgange til mad og antallet af kvælningsepisoder oplevet med det enkelte barn.
Blandt alle de børn, der havde haft mindst én kvælningsepisode, havde børn der fik traditionel skemad klart flere kvælningsepisoder sammenlignet med børn der praktiserede enten BLW eller en kombination. Den sidste del af analysen inkluderede en mindre gruppe børn, altså de 341 børn, der havde oplevet mindst én kvælningsepisode. Alligevel er konklusionen værd at hæfte sig ved; kombinations- og BLW-børnene havde færre antal kvælningsepisoder, selvom at de i langt højere grad fik tilbudt fingermad og hele stykker mad.
Det bliver ind i mellem sagt, at det er decideret farligt at lade børnene spise selv, hvis man først er begyndt på at made dem. Dette studie peger klart på, at det er en myte.

Studiets resultat viser, at det er bedre at lade alle børn gør sig erfaringer med familiens mad, fordi børn har brug for at lære at tygge og sluge mad. Det er ikke en evne, som kommer uden erfaring.

Rigtige kvælningsepisoder er sjældne
Vi har et luftrør og et spiserør. Rent fysisk er det når maden kommer i ”den gale hals”; altså i luftrøret, at risikoen for kvælning opstår. Altså en rigtig fejlsynkning: Maden synkes forkert.

Flere forældre vil måske tro, at deres barn har fået maden i den gale hals, fordi barnet sidder og lyder som om, han er ved at kaste op eller stikker tungen ud af munden. Det er barnets brækrefleks der er blevet aktiveret (læs mere om brækrefleksen her). Det har ikke noget at gøre med, at maden er kommet i luftrøret.

Heldigvis vil langt de fleste forældre ikke opleve en reel kvælningsepisode, men det er klart at alle børn, uanset om man praktisere BLW eller ej, kan risikerer at få noget galt i halsen når de skal lære at spise.  Det er derfor en god ide at lære førstehjælp til små børn.

Dette studie bekræfter konklusionen fra BLISS studiet fra New Zealand.

Referencer:

Brown, A., 2017. No difference in self‐reported frequency of choking between infants introduced to solid foods using a baby‐led weaning or traditional spoon‐feeding approach. Journal of Human Nutrition and Dietetics.

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *