Baby-led weaning – beskrivelse af BLW metoden

Her i Danmark plejer vi ofte at vælge, at hjælpe vores små ved at servere mos eller grød og made dem med en ske. Men du har et valg om en anden vej. Du kan lade din datter styre det selv; servere det samme, som du spiser og lade hende selv tage maden i munden. Det der kaldes baby-led weaning, og forkortes BLW.

BLW er kort fortalt, at du lader dit barn spise selv. Hun bliver tilbudt den mad, der er på bordet og vælger så selv, hvad hun vil have – og tager det selv i munden. Ved siden af maden bliver hun stadig ammet/får flaske.

I starten af det nye årtusinde, begynder stadig flere at praktisere BLW og forskere undersøger, hvilke umiddelbare effekter det har, at du lader dit barn spise selv; selv bestemme hvad og hvor meget, der skal indtages. Resultaterne viser, at det kan have store fordele at praktisere BLW. Hvis du vælger BLW-metoden med dit barn, har han mindre risiko for overvægt allerede tidligt i livet. Du lader ham selv bestemme, hvor meget han vil spise og dermed, lærer han fra starten at lytte til sin egen mæthedsfornemmelse.
BLW-børn er generelt mindre kræsne. De første måneder barnet spiser, møder han meget mere varieret mad end skebørn, og bliver dermed udsat for flere forskellige konsistenser og smage, hvilket har en betydning for kræsenhed senere i livet.
Og et i særhed vigtigt perspektiv ved BLW er, at forældrene oplever meget mindre stress og færre frustrationer omkring baby og mad, end forældre der mader deres små.

I det hele taget er valget om at blive en BLW-familie, et valg om en ny livsstil for jer alle. Som forældre skal I tilegne jer et helt nyt mindset vedrørende jeres baby og mad.
Det skal ikke handle om mængder, men om oplevelser. I skal have fokus på hyggelige stunder med sansning af maden: smag, tekstur, konsistens, farver og sikkert også hvordan det føles mellem fingrene eller hvordan det opfører sig, når det lander på gulvet.
I skal stole på, at jeres barn selv ved hvad og hvor meget, der er godt for ham. Og så kan I glæde jer til mange fantastiske måltider i selskab med jeres barn.

Grundprincipperne i BLW er:
Barnet tilbydes mad, når det er cirka 6 måneder og kan holde hovedet selv, hvis det sidder alene eller på skødet
Barnet skal ikke være sulten, når han tilbydes mad i starten
Barnet tager selv maden i munden
Barnet bestemmer hvad, hvor meget og om han vil spise
Barnet spiser sammen med, og det samme som, resten af familien

Snart kommer den danske bog “Jeg kan godt selv – en introduktion til Baby-led Weaning”.
Vi skriver bogen for at dele vores viden og erfaringer, og for at inspirere andre til at tage deres børn med på et mad-eventyr. Vores håb er, at du som læser vil få et indblik i de fordele, der er ved at lade dit barn spise selv.

Bogen indeholder:
– en grundig introduktion til baby-led weaning
– evidensbaseret gennemgang af de gavnlige effekter BLW kan have, og en forklaring af det mindset og de værdier der er en vigtig del af BLW, og hvilken betydning de kan få, for dit barns senere forhold til mad
– vejledning i barnets behov for næring, vitaminer og mineraler samt information om allergi og hvilke fødevarer, du skal være opmærksom på i forlængelse af Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Bogen vil fungere som en håndbog i, hvordan du kommer i gang med, og praktiserer BLW med din baby, samt inspiration til mad.

Baby-led weaning følger Verdenssundhedsorganisationens (WHOs) retningslinjer for det der hedder fravæning; overgangen fra mælk til mad. WHO anbefaler fuldamning til omkring 26 uger (cirka et halvt år). Derefter skal små mængder mad introduceres gradvist som barnet bliver ældre, mens hun stadig bliver ammet.

Share

2 tanker om "Baby-led weaning – beskrivelse af BLW metoden"

 1. Anne C

  Hej, jeg kan se at I skriver: “Barnet tilbydes mad, når det kan holde hovedet selv, hvis det sidder alene eller på skødet”. Det ku min datter da hun var 4 mdr., men jeg håber da sandelig ikke I vil anbefale at give et barn på 4 mdr andet mad end modermælk? Jeg håber inderligt at I vil gøre det klart at man selvfølgelig ikke skal give sit barn mad FØR det er fyldt 6 mdr! Vil I det?

  Svar
  1. Forfatterne Forfatter

   Tak fordi du gjorde os opmærksomme på, at det lige skal præciseres lidt mere. Vi følger selvfølgelig WHOs anbefalinger om fuld amning de første 6 måneder.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *